BLOGI

Paljon asiaa rakennustyömaan tuotannon tehostamisesta sekä digitalisaatiosta

Osallistuimme FinnBuild-tapahtumaan ensimmäistä kertaa ja kokemus oli erittäin onnistunut. Esillä olleet teemat tuotannon tehostaminen ja digitalisaatio ovat olleet jo jonkin aikaa toimintamme ytimessä.

 

Oli erityisen hienoa päästä keskustelemaan asiakkaiden sekä muiden näytteilleasettajien kanssa rakennustyömaan tuotannon tehostamisesta ja digitalisaatiosta. Aihetta käsiteltiin laajasti myös useissa puheenvuoroissa, kuten KIRA-digin Teemu Lehtisen ”Kuinka hyödyntää digitalisaatiota tuottavuudessa, laadussa ja asiakaslähtöisyydessä”.

FinnBuild Infran puolella Liikenneviraston ylitarkastaja Otto Kärki kertoi digitalisaation tuovan myös uusia avauksia talvihoidon laadun seurantaan.

 

Työmaan hukka-aika puhutti

Erityisen ajankohtainen oli Aalto-yliopiston professori Olli Seppäsen puheenvuoro rakennusalan tuottavuuden parantamisesta. Seppäsen mukaan rakennuksilla käytetään vain 30% ajasta tuottavaan työhön ja loppu kuluu logistiikkaan tai materiaalien ja työkalujen etsimiseen.

Voidaan siis todeta, että paras tapa lisätä tuottavuutta on vähentää hukka-aikaa.

Mielestäni hän oli asian ytimessä!

Seppäsen mukaan digitalisaatio voi auttaa tässä tarjoamalla reaaliaikaista tietoa koko toimitusketjulle prosessien tilanteesta sekä materiaalien, työkalujen ja ihmisten sijainnista.

 

Vihdoinkin integroitu kokonaisratkaisu kiinnostaa

Hämmennystä alan toimijoiden keskuudessa onkin ollut digitaalisten ratkaisujen tarjonnassa: kuka tarjoaa mitäkin ja miten sovelluksia voitaisiin hyödyntää? Yksittäisiä mobiilisovelluksia on markkinoilla paljon, mutta messuilla käytyjen keskustelujen pohjalta viesti on selkeä: kun tieto ei liiku sovellusten välillä, kokonaiskuva jää epäselväksi ja selkeästi tarvitaan integroitu kokonaisuus. Onneksi aihealueeseen löytyy jo ratkaisu.

Tarjoamamme tuoteperhe herätti paljon kiinnostusta messuosastovierailijoiden keskuudessa ja oli hienoa huomata uutena toimijana, että meidät tunnetaan jo alalla.